Як мешканцям самостійно регулювати подачу опалення у будинку!

Як мешканцям самостійно регулювати подачу опалення у будинку!
     «Якщо, згідно з прогнозами синоптиків, бачимо, що вдень температура прогрівається до 10 і вище градусів, мешканці мають добру нагоду економити кошти у платіжках за опалення і самостійно регулювати подачу тепла до свого будинку, і не залежати від теплопостачальної організації.
     А зробити це не складно. Так, у підвалі будинку є тепловий вузол, який складається з лічильника, засувок, фільтра та іншого обладнання. Усіх засувок перекривати не потрібно. Для перекриття будинку від опалення достатньо перекрити одну засувку на трубопроводі, по якому подається опалення.
     Але у жодному разі не на зворотному трубопроводі, адже тоді можна зробити гідравліку в будинку.
     А те, що будинок перекритий, будуть свідчити контрольно-вимірювальні прилади – манометри, які є на подаючому і зворотному трубопроводах. Тобто вони мають показувати однакові цифри.
     Далі, ввечері, коли температура надворі знижується, необхідно відкрити засувку. Але зробити це плавно, без різких рухів», пояснює Роман Антощак, керівник Личаківського району теплових мереж ЛМКП «Львівтеплоенерго».
     За його словами, варто зазначити, що часткове (не повністю) перекриття засувки не дає економії тепла. Виявляється, якщо засувку закрити не повністю, то буде ефект часткового нагріву будинку і лічильник все одно фіксуватиме гігакалорії.
     Також, якщо на тепловому вузлі є додаткова засувка типу «батерфляй», яка, на думку мешканців, дозволяє економити тепло, то, як пояснюють тепловики, її часткове перекриття теж ефекту не дає – лічильник знову буде фіксувати, що опалення будинок отримує.
     «Найефективніший і єдиний спосіб економити кошти, тепло і уникати перегрівів будинку – це закрити засувку на подаючому трубопроводі. Особливого навчання, як це роботи, не потрібно проводити. Кожен мешканець має бути господарником і дбати за свій дім. Єдине, бажано, щоб такі дії робила одна особа.
     До прикладу, у будинках ОСББ це зазвичай роблять голови. У більшості будинків управляючих компаній визначають відповідальну особу. Вони контактують із нашими майстрами і знають усі деталі, як це робити», додає Роман Антощак.
     Нагадаємо, на сьогодні 98% споживачів Львівтеплоенерго житлового фонду мають загальнобудинкові лічильники. Отож, вони усі можуть регулювати подачу тепла в будинок, а відтак встановлювати комфортну для них температуру та економити кошти.


Надрукувати