Для чого влітку необхідні гідравлічні випробування ?

Для чого влітку необхідні гідравлічні випробування ?
Щороку із закінченням опалювального сезону у різних районах українських міст почергово починає зникати гаряча вода. Однак, щоразу містяни задаються одними і тими ж питаннями – чому так стається, скільки триватиме і чи можливо уникнути?
Відключення гарячого водопостачання пов’язано із гідравлічними випробуваннями теплових мереж. На час випробувань призупиняється подача гарячої води, оскільки провести такі роботи без відключення гарячого водопостачання технологічно неможливо.
Навіщо здійснюють гідравлічні випробування?
Гідравлічні випробування теплових мереж – щорічний обов’язковий захід, передбачений Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Це дає змогу виявити та відремонтувати найбільше зношені ділянки мереж і у такий спосіб запобігти появі пошкоджень під час майбутнього опалювального періоду. Варто наголосити, що наразі це дієвий запобіжний захід, який дозволяє заздалегідь виявляти критичні місця тепломереж.
Як відбуваються випробування?
Для гідравлічних випробувань трубопроводи теплових мереж заповнюються охолодженою водою температурою не нижче 5°С та не вище 40°С. Випробування здійснюються при підвищеному на 25% тиску (що відповідає встановленим нормативам випробувальних робіт). У такий спосіб виявляються «слабкі місця» в тепломережах.
Технологія випробувань передбачає декілька етапів. Спершу ділянку трубопроводу, який випробовується, відключають від діючої мережі. Потім у найвищій точці ділянки (після наповнення трубопроводу водою і спуску повітря) створюється пробний (підвищений) тиск. Опісля цього трубопровід витримується під таким тиском не менше 10 хв., після чого тиск плавно знижується до робочого і при такому тиску трубопровід ретельно оглядається по всій довжині. Якщо прилади фіксують зниження тиску - це є ознакою пошкодження і вживаються термінові заходи з пошуку та усунення несправності. Після завершення відповідних робіт на ділянці, випробування проводяться повторно.
Скільки тривають випробування та чому не подається вчасно гаряча вода?
Гідравлічні випробування проводяться з травня по червень поетапно в різних районах міст згідно з графіком, який складається заздалегідь теплокомуненерго та місцевою владою. Скільки часу при цьому не буде гарячої води залежить, перш за все, від того, які будуть виявленні пошкодження. Тому споживачів інформують лише про орієнтовну тривалість відсутності гарячої води. Передбачено, що на окремих ділянках тестування можуть тривати близько двох тижнів. Інколи ліквідація пошкоджень потребує додаткового часу, а тому подавання гарячої води може затримуватися.
Хто інформує споживачів про початок і завершення випробувань?
Початок і тривалість пробного пуску тепломереж встановлюються графіком (теплопостачальної організації, надавача послуг), який доводиться до відома споживачів не пізніше ніж за три доби до початку робіт.
Якщо термін проведення гідравлічних випробувань продовжується, інформування населення здійснюється за аналогічним принципом.
Чому, незважаючи на гідравлічні випробування, взимку все одно стаються пошкодження?
Після усунення пошкоджень трубопроводів, виявлених під час гідравлічних випробувань, на цих ділянках в опалювальний період проблеми не виникають. Труби можуть пошкоджуватися у інших місцях. Наприклад, поряд із вже відремонтованою ділянкою.
Що буде, якщо не проводити гідравлічні випробування?
У разі, якщо випробування не проводити, то кількість пошкоджень теплотрас під час опалювального сезону значно збільшиться. Відповідно, це може призвести до відключення споживачів від теплопостачання на час усунення пошкоджень за низьких температур повітря.
 
 

Надрукувати